top of page
Vrouw koken in de keuken

VOEDINGSADVIES

KRIJG HULP MET

Iconen_Eetgewoonten.png

Gezonde

voedingsgewoonten

Iconen_Hartenvaatproblemen.png

Hart- & Vaatvriendelijke voeding

Iconen_ondergewicht.png

Ondergewicht

Iconen_bariatrische.png

Voeding voor & na bariatrische heelkunde

Iconen_vegetarisch.png

Vegetarisme & veganisme

Iconen_prikkelbaardarm.png

Prikkelbaar darmsyndroom / FODMAP

Iconen_Vermageren.png

Gezond vermageren

Iconen_diabetes.png

Pre-Diabetes type II

Iconen_maagendarm.png

Maag- & darmproblemen

Iconen_zwangerschap.png

Zwangerschap en borstvoeding

Iconen_allergie.png

Voedingsallergieën & -intoleranties

Iconen_andere.png

Andere vragen?

WAAROM VOEDING BELANGRIJK IS

Voeding is en blijft een onmisbare factor om gezond te zijn en te blijven. In tegenstelling tot wat vele mensen denken kan iedereen voedingstekorten hebben, zowel mensen met een hoog als laag gewicht. Gewichtsstatus zegt dus niets over de gezondheid van iemand.

Velen denken dat vermageren 'minder eten' inhoudt, maar daar gaat het helemaal niet om. Minder eten doet ons inderdaad snel vermageren maar jammer genoeg daarna weer snel bijkomen. Geen oplossing voor op lange termijn dus. Het snel afvallen en daarna terug bijkomen,  wordt in de volksmond ook wel jojo-effect genoemd. Het snel verliezen van kilo's is te verklaren doordat we eigenlijk eerder spieren zijn verloren en niet onze vetmassa. Spieren afbreken en aanmaken is namelijk heel gemakkelijk voor ons lichaam.

Je laten begeleiden op vlak van voeding, is jouw lichaam terug beter leren kennen en te weten komen wat het nodig heeft om nadien jouw voedingsgewoonten aan te passen. Veranderen van ingrediënten, verhoudingen, structuur... . Allesbehalve minder eten. Dit is natuurlijk  voor iedereen uniek. Daarom is het belangrijk om op tijd naar een diëtiste te gaan en te ontdekken wat voor jou de ideale manier van eten is.

 

Hierboven beschrijf ik wat de meeste mensen denken als ze het woord ‘diëtiste’ en ‘diëten’ horen. Maar eigenlijk kunnen mensen met het tegenovergestelde evenzeer bij mij terecht. Dit ‘tegenovergestelde’ noemen ze ondergewicht. Sommige mensen verliezen plots gewicht zonder dat ze dit eigenlijk voor ogen hadden (dit door ziekte, snel groeien, een behandeling, medicatie … maar evengoed door (nog) onbekende oorzaken). Daarnaast hebben anderen misschien doorheen de jaren een afkeer gekregen van eten of durven ze niet meer eten uit angst of omdat ze zich niet goed meer in hun vel voelen. Ook hierbij kan ik ondersteuning bieden.

VOEDING IS EEN WETENSCHAP

Omdat ieders lichaam uniek is, heeft het ook een uniek voedingspatroon nodig. Sommige mensen leven met bepaalde aandoeningen zoals licht verhoogde suikerwaarden (pre-diabetes), diabetes, hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, hartproblemen na een hartinfarct, problemen na een beroerte ...), neveneffecten bij de behandeling van kanker ... . In deze gevallen is voeding ook een zeer belangrijke factor ongeacht je lichaamsgewicht te hoog, te laag of net goed is.

Als diëtiste is het niet alleen belangrijk om naar jouw gewichten, maten en doelen te kijken. Het is ook belangrijk om de niet-zichtbare elementen in het oog te houden. Ga nooit te licht over een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol of verhoogde suikerwaarden, die voorlopig nog te behelpen vallen met medicatie. Grijp op tijd in zodat dit door kleine aanpassingen in de leef- en eetgewoonten nog omkeerbaar is. Op die manier kan je straks waarschijnlijk terug leven zonder of met minder medicatie, en ervoor zorgen dat het betert en zeker niet erger wordt. Hierdoor vermijd je dat niet omkeerbare zaken gebeuren zoals bijvoorbeeld een hartinfarct.

VOEDING VOOR KINDEREN

Kinderen kunnen te kampen krijgen met overgewicht of ondergewicht en dit is zeer jammer gezien hun jonge leeftijd. Hoe sneller de zaken aangepakt kunnen worden, des te groter de kans dat zij als volwassen mensen bewust omgaan met eten en hun lichaam.

Ook voor en tijdens de zwangerschap is voeding al zeer belangrijk. We denken dan automatisch aan het ongeboren kind, maar de moeder zal ook haar gezondheid moeten onderhouden tijdens de zwangerschap. Zo zal haar lichaam na de bevalling sneller herstellen en ook haar zelfvertrouwen niet verliezen over haar lichaam. Ben je in afwachting van een kind of heb je vragen over het gewicht of de eetgewoonten van je kind(eren)? Twijfel dan niet om meer informatie in te winnen.

Thuis Continuous Glucose Monitoring Trai
Leuk Meisje Dat Appel Eet

OVERGEVOELIGHEID VAN HET LICHAAM

Voedselallergieën en –intoleranties zoals soja-allergie, tarweallergie, notenallergie, lactose-intolerantie, glutenintolerantie maar ook reflux, maagzweer, medische maagverkleining of darmresectie … klinken alvast niet onbekend in de oren. Het spreekt voor zich dat ik als diëtiste hierbij kan helpen. Wat minder bekend is, en vaak over het hoofd wordt gezien, is maag- en darmproblemen die geen medisch te verklaren oorzaak hebben en waarbij dokters en medicatie geen of weinig hulp kunnen bieden. Sommige mensen hebben extreme darmproblemen, zoals diarree of constipatie, die hun leven helemaal in de war brengen. Dit kan zelfs zover gaan dat ze hierdoor angst hebben om nog buiten te komen omdat als ze plots naar het toilet zouden moeten gaan, er misschien geen toilet ter beschikking is of omdat ze dit helemaal niet buitenshuis willen doen. Hierbij is het een goed idee om zeker ook de voedingsgewoonten eens onder de loep te laten nemen. Soms is het met een kleine aanpassing snel op te lossen of soms kan het wat langer duren voor een oplossing gevonden wordt maar de kans dat deze darmproblemen draaglijker of zelfs op te lossen vallen, is zeer groot.

 

Zit je met een probleem of vraag die hier niet beschreven of beantwoord wordt, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen om te kijken of ik je kan helpen.

Vrouw in pijn
Voedingwetenschap
voedingkinderen
voedingintolerantie

CONSULTATIES

1. Intakeconsultatie

Kom je voor de eerste keer bij mij voor advies dan is een 'intake' noodzakelijk. 

Het eerste gesprek neemt ongeveer 75 tot 90 minuten tijd in beslag. Hierbij leer ik jou beter kennen en luister ik naar jouw vragen. Naast het vragen van algemene informatie zal ik natuurlijk ook polsen naar uw voedingsgewoonten. Verder zullen wij samen uw doelstellingen definiëren. Het is belangrijk dat je zelf mee de doelstellingen opstelt om de slaagkansen te verhogen en zodat alles op jouw tempo en volgens u mogelijkheden verloopt. Ik geef tijdens mijn consultatie veel tips, adviezen en informatie mee om ervoor te zorgen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken en vol te houden in je verdere leven.

2. Opvolgconsultatie

Opvolgconsultaties duren slechts 30 tot 45 minuten en zijn voldoende indien je al een intake bij mij hebt gehad.

Hierbij peil ik naar hoe de voorbije periode is verlopen. We kijken samen naar wat al goed en wat minder goed gaat. We zoeken naar nieuwe haalbare doelen en naar haalbare oplossingen zodat je stelselmatig een nieuwe gezonde levensstijl bereikt en aanhoudt. Ook tijdens deze consultaties blijf ik veel tips en vaardigheden aanleren om u zelfstandiger en zelfverzekerder te maken. 

3. Analyse lichaamssamenstelling

Heb je graag een analyse van je lichaamssamenstelling en een korte, wetenschappelijk onderbouwde bespreking ervan?

Op 15 minuten tijd bepaal ik je lichaamsgewicht, vetmassa, spiermassa, botmassa, vochtpercentage ... en bespreek ik de resultaten samen met jou. Nadien ontvang je via e-mail een overzicht van de resultaten met de uitleg. Je kan hiervoor via mijn online agenda heel gemakkelijk zelf een afspraak maken op een voor jou geschikt moment.

IconsREservation_praktijk.png

Praktijk
'De Maretak'

Je komt langs in mijn praktijk in het lokaal dienstencentrum 'De Maretak' te Geraardsbergen.

INTAKECONSULTATIE

€ 70

OPVOLGCONSULTATIE

€ 40

ANALYSE LICHAAMSSAMENSTELLING

€ 10

IconsREservation_praktijk.png

Praktijkruimte
Geraardsbergen

Je komt langs in de groepspraktijk

Moenebroekstraat 19
9506 Schendelbeke

INTAKECONSULTATIE

€ 70

OPVOLGCONSULTATIE

€ 40

ANALYSE LICHAAMSSAMENSTELLING

€ 10

Voeding-consult
bottom of page